PRAVLJIČNA JOGA, 23.3.2018, OB 17h

22.02.2018 08:50

KAJ JE PRAVLJIČNA JOGA?

Joga za otroke je drugačna od joge za odrasle. Položaji so drugačni od položajev, ki jih delajo odrasli jogiji, predvsem zato, ker je otroke treba igrivo zvabiti v položaj in jih spodbuditi, da nekaj časa v njem vztrajajo.

Vendar pa joga ne pomeni le to, da telo zapletamo v vozle, temveč da raztezamo poleg telesa tudi misli, odkrivamo, kdo pravzaprav smo, in razvijamo lastne zmogljivosti – ob tem pa se tudi zabavamo.

Pravljična joga je vodena vadba, posebej oblikovana za otroke od najnežnejše starosti naprej. Otroci se spoznavajo s svojim telesom, naučijo se osnovnih jogijskih poz in preprostih dihalnih tehnik ter se ob tem odlično zabavajo. Zato je tudi bolj pomembna sama pot kot pa cilj.

ZAKAJ PRAVLJIČNA JOGA?

Ker se otroci v predšolski dobi težje osredotočijo na neko dejavnost, ki traja dlje časa, jih v svet gibanja popeljemo skozi igro in domišljijske predstave – s pravljično jogo. Vaje izvajamo na igriv, otrokom bližji način. Njihovo pozornost pritegnemo s pravljicami, posnemamo različne živali, pravljične junake ter uporabljamo prispodobe iz vsakdanjega življenja. V pravljični jogi vsaka asana postane pravljični lik, ki ga spretno vpletemo v zgodbo.

Pravljična joga poudarja nenasilen in spoštljiv odnos do sveta, soljudi in do samega sebe, poudarja prisotnost v danem trenutku, predvsem pa poudarja pozitivnost in netekmovalnost – na uri joge se ne primerjamo, ne tekmujemo in ne presojamo.

Joga je primerna za otroke zato, ker med igro in zabavo:

izboljšuje moč in gibljivost otrok, prispeva k dobremu delovanju celotnega telesa: okostja, živčevja, krvnega pretoka, prebave, dihalnega sistema, hormonskega in mišičnega sistema, ohranja oz. vrača prožnost hrbtenice, gradi koordinacijo in ravnotežje, otroka uči zavedanja lastnega telesa in njegovih omejitev, pomaga ozavestiti okolico, spodbuja sodelovanje z drugimi, uči sproščanja in zmanjšuje stres, uravnoveša telo in misli, pripomore k stabilnosti in umirjenosti otrok, razvija samodisciplino in samonadzor, poveča čustveno moč, samozavedanje in gradi pozitivno samopodobo brez tekmovalnosti, otroka uči sprejeti sebe in svoje pomanjkljivosti ter drugačnost drugega, spodbuja sočutje in ustvarjalnost.


KOMU JE PRAVLJIČNA JOGA NAMENJENA IN KDO JO UČI?

Pravljična joga je namenjena predšolskim otrokom, starim med 2,5 – 6 lel.

Pravljično jogo poučujem Nataša Kramer, vzgojiteljica predšolskih otrok ter certificirana učiteljica pravljične joge, pod vodstvom ustanoviteljice in vodje Akademije Mali buda ter učiteljice Iyenger joge za odrasle, Urške Božič Križaj. 

Avtor:Nina Petaros
 • Fitnes

  Vadba v fitnesu je primerna za vsakogar, za moške in ženske, začetnike, rekreativce, vrhunske športnike, za profesionalne bodybuilderje, za osebe po operacijah z rehabilitacijskim programom in za osebe z različnimi zdravstvenimi težavami. Zgornjih starostnih mej v fitnesu ni.

 • Skupinska vadba

  Naj leta ne bodo ovira za nikogar, zavedajte se, da je življenje s športom lepše! Programi so namenjeni za celotno populacijo, od najmlajših do starejših, za moške in ženske, za tiste ki so že fit kot tudi za tiste, ki to želijo postati. Priporočam vam, da se pred prvim obiskom posvetujete z vaditeljem aerobike, ki vam bo razložil pomen posameznih programov in tako boste na osnovi vaših želja in vadbenih ciljev našli ustrezno vadbo za vas.

 • ANTIGRAVITY

  Antigravity je ples svobode gibanja in sile težnosti, je revolucionarna vadba, ki jo je skrbno razvijal Christopher Harrison – ustanovitelj Antigravity. Christopher pravi: „Če lahko vi začasno izklopite zdrav razum, vam jaz zagotavljam, da lahko izboljšate zdravje, postanete srečnejši in osebno zrastete v le eni učni uri.“ Točno to je antigravity, dobesedno vas povzdigne, zapelje, popelje, odnese in nato prizemlji v pristanku na trdnih tleh.

 • Thor dvorana

  Basic Thor sistem vas bo v nekem časovnem okviru popeljal skozi učenje gibov, ki se jih boste med treningi naučili pravilno izvajati. Povdarek je na kvaliteti gibov in periodizaciji. Basic Thor je lahko vaša odskočna deska za nadaljnje športno udejstvovanje pri ostalih programih, lahko pa je to tudi sistem, ki vas bo okupiral za daljši čas.