Vabilo na predstavitev AEQ klinične somatike

13.01.2017 17:07
 • Tina Ogorevc Pavlin
  Tina Ogorevc Pavlin

Klinična somatika je naravna, nežna, neboleča in varna tehnika, s katero dosežemo večje zavedanje lastnega telesa, odpravimo bolečine in se znova naučimo mehkega, prijetnega gibanja, kot se ga spominjamo iz otroštva.

Na predstavitvi se boste spoznali z osnovnimi principi klinične somatike in AEQ pristopom, vplivu modernega načina življenja in stresa na gibanje in počutje, izvedeli boste, kako z AEQ somatskimi vajami učinkovito in dolgoročno odpravljamo bolečine gibalnega sistema, izboljšamo kvaliteto življenja, upočasnimo procese staranja in dlje časa ostanemo mladostni, gibčni in zdravi.

Z AEQ somatskimi vajami uspešno in dolgoročno odpravljamo vzroke za naslednje bolezni in težave: 

glavobole, migrene, bolečine v čeljusti, bolečine v vratu, zamrznjeno ramo, torakalni sindrom, plitko dihanje, fibromialgijo, išias, bolečine v hrbtu, hernie diska, hiperkifozo, hiperlordozo, skoliozo, burzitis, sindrom dolge noge, osteoartritis, teniški komolec, karpalni kanal, bolečine v kolenu, tendinitis, petni trn, mišične krče, bolečine v sklepih in še veliko drugih težav. 

Vabljeni na predavanje o klinični somatiki, ki bo v petek 20.1.17, od 17:30 do 18:30.

Na predavanje pridite udobno oblečeni.

Predstavitev vodi: Tina Ogorevc Pavlin, učiteljica somatskih gibov 1. Stopnje

 

AEQ KLINIČNA SOMATIKA – MEDITACIJA IN OSEBNA RAST SKOZI GIBANJE

Človeka lahko opazujemo na dva načina: od zunaj ali od znotraj navzven. Ko nekdo pogleda človeka od zunaj, je človek videti drugače, kot takrat, ko sam sebe opazuje od znotraj. Ko opazujemo drugo človeško bitje, vidimo telo, ki je določene oblike ali velikosti, podobno kot če bi opazovali lutko. Ko pa se človek opazuje od znotraj, se zaveda svojih občutkov, gibov, namere, človek je popolnoma drugačen, ko se opazuje v prvi osebi, zaveda se sebe.
Ko opazujemo človeka kot tretja oseba, vidimo ‘’telo’’. Ko človek opazuje sebe od znotraj, vidi ‘’somo’’. Soma je grška beseda, ki pomeni živo, zavestno telo. Gledati na človeka samo iz vidika tretje osebe – kot zunanjo obliko, materialno telo, na katero lahko delujemo s silo od zunaj ali ki ga lahko spreminjamo z različnimi metodami, kot je kirurgija ali kemične snovi, bi bilo napačno. Na človeka moramo gledati tudi z drugega vidika, kot živo in zavestno bitje, v katerem sta telo in duh neločljivo povezana. To imenujemo celostni pogled.
Sam sebi si soma. Drugim, ki te opazujejo, si telo. Samo sam sebe lahko doživljaš kot somo, nihče drug te ne more videti na ta način. Drugi te vidijo podobno, kot če se sam pogledaš v ogledalo. Tam vidiš tretjo osebo, telo, njega ali njo, postavo določene velikosti in oblike. Samo ti sam pa si sposoben od znotraj videti in doživeti sebe v celoti.
Pomembno je, da se zavedamo tudi tega, da samo ena oseba lahko sebe vidi kot somo, vsi ostali pa jo vidijo z vidika tretje osebe. Opazovati od zunaj je preprosto, vendar dobimo napačen vtis, da razumemo, kaj se dogaja z drugim človekom, ker ga primerjamo s sabo. Edini način razumevanja drugih, ki smo ga sposobni, je preko sebe, zato nikoli ne moremo biti objektivni pri opazovanju in razumevanju drugega človeka. 
Takšen pristop ima tudi znanost, ljudje pa verjamemo, da so rezultati, pridobljeni na ta način objektivni in resnični. Vendar je to zelo pomanjkljivo, ker pri takšnih raziskavah upoštevamo samo en del človeka.
Vsak človek pa ima svoj individualni način notranjega doživljanja, ki je lahko manj ali bolj akuten, lahko je mehek in sprejemajoč ali omejujoč in brezkompromisen, lahko je optimističen in odprt ali depresiven in črnogled, lahko je agresiven in borben, lahko prestrašen in ogrožen, lahko je vesel in radosten in ljubeč… Kombinacij in načinov je toliko, kolikor je ljudi, zato se vsak človek na svoj lasten, poseben način, odziva na fizične in psihične travme. Kako potem lahko posplošeno in z lahkoto nudimo rešitve za to in ono težavo? Splošne nasvete in resnice, ki veljajo za vse? Logičen zaključek je, da lahko le vsak sam sebe opazuje, pregleduje, vsak se lahko le sam zaveda svojih težav ali blokad in vsak se lahko le sam, s pomočjo učenja, raziskovanja, zavedanja in razumevanja sebe, spremeni in napreduje.
Človek brez zavesti, samo telo, bi bil kot robot. Brez čustev, brez možnosti odločanja ali svobodne izbire. Vsak človek pa je kompleksno bitje, ki je sposobno spreminjanja in samozdravljenja. Somatski pogled na človeka je celosten, človeka razume kot telo, na katerega lahko vplivajo zunanje sile in kot somatsko bitje, ki v skladu s svojim doživljanjem sveta in zavedanjem sebe, ima možnost spreminjanja sebe in svoje resničnosti in lahko z višanjem zavestnosti vpliva tudi na to, v kakšni meri bo na njega vplivalo nekaj od zunaj in ali bo imel zaradi tega posledice.
Vse to je osnovni namen klinične somatike in aeq pristopa. Somatske vaje niso telovadba ali raztezanje in niso namenjene jačanju mišic. Gre za pristop, pri katerem se preko izvajanja vaj zviša zavedanje telesa, ojača se prisotnost v sedanjem trenutku. V učenje in izvajanje vaj vložimo čas in pozornost, posledica pa je procesiranje starih fizičnih in duševnih travm, napetosti zaradi vsakodnevnega stresa, čustvenih bolečin, strahov… Zato s somatskimi vajami ne blažimo ali odpravljamo le bolečin v gibalnem sistemu, ampak trajno razrešimo tudi njihove skrite vzroke na drugih ravneh, aktiviramo procese samozdravljenja in upočasnimo proces staranja.
Tina Ogorevc Pavlin, učiteljica somatskih vaj po metodi AEQ

Avtor:Nina Petaros
 • Fitnes

  Vadba v fitnesu je primerna za vsakogar, za moške in ženske, začetnike, rekreativce, vrhunske športnike, za profesionalne bodybuilderje, za osebe po operacijah z rehabilitacijskim programom in za osebe z različnimi zdravstvenimi težavami. Zgornjih starostnih mej v fitnesu ni.

 • Skupinska vadba

  Naj leta ne bodo ovira za nikogar, zavedajte se, da je življenje s športom lepše! Programi so namenjeni za celotno populacijo, od najmlajših do starejših, za moške in ženske, za tiste ki so že fit kot tudi za tiste, ki to želijo postati. Priporočam vam, da se pred prvim obiskom posvetujete z vaditeljem aerobike, ki vam bo razložil pomen posameznih programov in tako boste na osnovi vaših želja in vadbenih ciljev našli ustrezno vadbo za vas.

 • ANTIGRAVITY

  Antigravity je ples svobode gibanja in sile težnosti, je revolucionarna vadba, ki jo je skrbno razvijal Christopher Harrison – ustanovitelj Antigravity. Christopher pravi: „Če lahko vi začasno izklopite zdrav razum, vam jaz zagotavljam, da lahko izboljšate zdravje, postanete srečnejši in osebno zrastete v le eni učni uri.“ Točno to je antigravity, dobesedno vas povzdigne, zapelje, popelje, odnese in nato prizemlji v pristanku na trdnih tleh.

 • Thor dvorana

  Basic Thor sistem vas bo v nekem časovnem okviru popeljal skozi učenje gibov, ki se jih boste med treningi naučili pravilno izvajati. Povdarek je na kvaliteti gibov in periodizaciji. Basic Thor je lahko vaša odskočna deska za nadaljnje športno udejstvovanje pri ostalih programih, lahko pa je to tudi sistem, ki vas bo okupiral za daljši čas.